Те искат и да се определи начинът на заплащане на медиците в труднодостъпни села...

 

За увеличение в цените на профилактичните прегледи призоваха от Сдружението на общопрактикуващите лекари. В случаите, когато пациентите се освобождават от такса, това не трябва да е за сметка на лекарите, смятат от организацията. 
 
Според медиците всички изследвания преди настаняване в болница, трябва да се включват в клиничната пътека, а не да се дават отделни направления. 
 
Общопрактикуващите лекари настояват още да се определи по какъв точно начин да се извършва допълнителното заплащане за лекари, практикуващи в труднодостъпни села.
 

Личните лекари искат още да отпадне привилегията някои от пациентите да не плащат потребителска такса. Ако социалното министерство прецени, че някои групи трябва да бъдат освободени от таксата, то ведомството трябва да покрие разходите на медиците:

 

Лекарите за пореден път осъдиха административното определяне на потребителската такса на 2.7 лева. Поискаха да има ясни критерии.

 

Големият брой на неосигурени лица в България също попадна под критиките на медиците. В момента лицата, които не са плащали здравните си вноски, трябва да се осигурят само три години назад, ако искат да възстановят здравноосигурителните си права.

 

Асоциацията на общопрактикуващите лекари ще представи и идеите си за включване в Националния рамков договор за 2013 г. пред Българския лекарски съюз следващата седмица.

 

Репортер: Марина Цекова