Кои са трудностите по пътя към майчинството...

Убедих се, че когато се появят децата, вкъщи изчезват мирът и спокойствието и идва щастието. За мен това е най-щастливият рожден ден на „Искам бебе”, защото вече съм майка, и „Искам бебе” вече е „Имам бебе” за много от нас.

Това заяви за „Здравей, България” Радина Велчева - създател на фондация "Искам бебе", благодарение на която много български семейства с репродуктивни проблеми имат деца.

Според психолога на фондацията Ани Михалкова е важно още преди човек  да има дете да се научи да бъде щастлив и да се стреми към това.

„Сдобиването с дете само по себе си е едно надграждане на всичко това. Едно надграждане на личния стремеж да намериш собствения си смисъл в живота”, на мнение е Ани Михалкова.

Тя подчерта, че е от изключителна важност тези хора да знаят, че не са сами, особено заради това, че имането на дете е един от начините хората да се чувстват част от обществото.

„Много е важно, че в Бургас подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми не е кампанийно. Вече трета поредна година между 150 000 и 200 000 лева се отделят от общината”, обясни Радина Велчева. Тя допълни, че над 75% от жените, получили финансова помощ, или са бременни, или вече имат дете.

„Това е огромен успех”, заключи Радина Велчева.

На въпрос дали в последните години се е увеличил броят на хората с репродуктивни проблеми, създателката на „Искам бебе” заяви, че статистиката е умопомрачаваща и допълни, че  всяка шеста двойка е с проблеми.

„От женска гледна точка мога да кажа, че е много важно първо да срещнеш човека в живота си, да имаш добра работа и искането на дете се появява от самосебе си”, на мнение е Радина Велчева.

Според нея заради тези причини все повече хора в активна репродуктивна възраст между 30-45 години, които живеят в големия град, имат хубава работа и поне едно висше образование, решават да имат деца на по-късен етап.

„Много е важно до 30 години да сме осъзнали необходимостта от дете”, подчерта Радина Велчева.

Още по темата, както и личните истории на жени с репродуктивни проблеми гледайте във видеото.