Лекарствата и физиотерапията са за предпочитане. След това се пробва с минимално инвазивни методи

Все повече млади българи страдат от дискова херния. Особено тревожно е, че сред пациентите с тази диагноза има и деца.

Едва ли има човек, който да не се е оплаквал от болки в гърба или врата. Това разбира се не означава, че всеки страда от дискова херния.

„Точно върху тялото на прешлена със същата форма има хрущялен диск, който се състои от плътен пръстен и вътре в този пръстен се съдържа желеобразна субстанция. Тя играе ролята на амортисьор при движенията. Когато се скъса пръстенът, вътрешната част, желеобразната част, изтича през отвор и се формира дискова херния”, каза д-р Илиян Стоев, гръбначен хирург.  

Много честа практика е на пациентите да се преписва диагнозата дискова херния и веднага да бъдат пращани за спешна операция.

„Диагнозата дискова херния не може да бъде поставена, ако не се направят образни изследвания – магнитен резонанс или компютърна томография. И в никакъв случай не може да се говори, че веднага трябва да бъдат изпращани за оперативно лечение”, каза още специалистът.  

Д-р Стоев е категоричен, че първоначално пациентите трябва да се лекуват с класическите методи, а именно лекарства и физиотерапия. Ако те не дадат резултат, се предприема минимално инвазивно лечение.

„Един от най-разпространените минимално инвазивни методи за лечение е озоновата нуклеолиза, при която с една игла се инжектира в диска озоново-кислородна смес и лечебни вещества около нервното коренче, които действат противовъзпалително”, каза хирургът.  

По думите на лекаря до операция се прибягва само в краен случай. Опасно става, когато се доверим на лекари, които заради личните си предпочитания, избират да оперират по-често, отколкото е задължително необходимо.

За помощ към специалиста все по-често се обръщат родители, силно разтревожени за техните деца. Тези проблеми се появяват при младите, най-често в следствие на спортна травма.

„Аз се старая тези пациенти да не ги подлагам на оперативни интервенции. Дори и на минимално инвазивни процедури, но при някои от тях се налага”, каза д-р Стоев.

При възрастните проблемите най-често се появяват при вдигане на тежко, при извършване на резки движения или в следствие на неправилна стойка на работното място.

Лекарят обясни, че при седене пред компютър, погледът трябва да е направо, защото гръбнакът има определена конфигурация.

А ето и няколко прости съвета, които могат да ни предпазят от дискова херния:

„Когато вдигате тежести ги вдигайте с краката, а не с кръста си. Когато искате да свършите нещо на земята – клякайте или коленичете, недейте да се навеждате и особено в много голям обем. Научете се да ставате и да лягате правилно от леглото т.е. не с напрягане на мускулите на коремната преса, обръщайки се настрани. Вземайте си колана по правилен начин, когато се качвате в колата, както и се качвайте в колата по правилен начин”, каза д-р Стоев.

Подробности по темата и още съвети и примери вижте във видеото.