Без промяна остава и таксата за престой в болница...

Въпреки обещанията, таксата за преглед при лекар няма да поевтинее, а остава 2,90 лева. Планът беше да се плаща 20 стотинки по-малко, както беше преди увеличението на минималната работна заплата.

За да се случи това, правителството прие промени в няколко наредби. В крайна сметка обаче, намаление няма да има, без да са ясни аргументите за това.

След увеличението на минималната работна заплата с 20 лева - на 290 лева, здравният министър Десислава Атанасова нееднократно обещаваше таксата за личен лекар да бъде намалена. Законът беше променен и сумата, която плащаме за преглед при джипито ни вече не е обвързана с минималната работна заплата. Въпреки това в постановлението, гласувано от кабинета днес, министрите одобриха по-високата такса, която действа и в момента -  2,90 лева.

Представителите на съсловието приеха равнодушно решението на кабинета.

Според д-р Николай Брънзалов няма никакво значение дали таксата ще е 2,70 лв. или 2,90 лв. По-важното в случая, според него е, че "както винаги методиката, по която се изчисляват таксите, не е ясна”.

И все пак само преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари изпратиха открито писмо, в което настояват при взимането на решение да се имат предвид и техните разходи, както и повишените им наеми. Поискаха и финансова обосновка за намаляване на таксата.

Колкото до пациентите, които трябва да плащат тези 2,90 лв., екипът на Нова ТВ срещна различни мнения.

Освен че таксата беше запазена без промяна, лекарите поискаха, още когато пациентите се освобождават от такса за преглед, това да не е за сметка на медиците.

Д-р Брънзалов обясни, че няма нищо против да преглежда тези хора, но в такъв случай ресорното министерство да поема разходите – нещо, което никога не се е случвало до момента.

Без промяна остават и парите, които даваме за престой в болница – по 5,80 лева на ден, но за не повече от 10 дни. Защо министрите се отказаха от по-ниските такси не стана ясно. Самата Десислава Атанасова е в отпуск и не присъства на заседанието.

Репортери: Мария Димитрова и Нели Тодорова