Управляващите за пореден път ще се опитат да вкарат ред в алтернативното лечение...

Това, което още със стартирането на мандата на ГЕРБ започна като обсъждане в гилдията на психолозите и психотерапевтите, беше да създадем законова уредба и рамка, каквато няма до момента, която да очертава полето на психологията и психотерапията.

Това заяви за „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова. Тя обясни, че такива закони има в почти всички европейски страни и че те дават възможност легитимността на професията психолог, консултант психолог и психотерапевт да има своето измерение.

Изказването е във връзка с твърдението, че управляващите за пореден път ще се опитат да вкарат ред в алтернативното лечение, като от Здравното министерство предлагат специална комисия да контролира резултатите от тяхната работа.

Според Стоян Кочев, който е зам.-председател на Съюза на алтернативните лечители, това е „най-неразумното решение” и допълни, че е невъзможно лекари да контролират истинските лечители.

Той направи уточнението, че за да може един лечител да лекува като такъв,  т.е. като човек, който няма медицинско образование, той трябва да има преди всичко природна дарба за това.

„Природната дарба е нещо, което при различните хора се проявява по различен начин”, допълни Стоян Кочев.

По негови думи, проблемът се състои в това, че между лечителите са се вмъкнали много мошеници и шарлатани, които нямат природна дарба.

„Възможността, която се дава с поправката в закона, е да има ясно описание на способностите на лечителите, да има възможност тези хора да бъдат в регистър, да имат своите данни”, поясни депутатът от ГЕРБ.  

Ирена Соколова допълни, че след намесата на лечители, лекарите ще могат да установят с диагностиката, с която разполагат, дали наистина пациентът е повлиян.

 

Във връзка с квалификацията на лечителите пък, Министерството на здравеопазването предлага тези от тях, които нямат медицинско образование, да карат курс по медицина от минимум 300 часа. Природните медици ще получават и разрешително за работа, което може да бъде отнемано при груби нарушения.

 

Стоян Кочев и Ирена Соколова се обединиха около мнението, че дори да бъдат приети новите предложения, основната отговорност остава в ръцете на пациентите, защото те сами избират на кого да се доверят.

Целият разговор в студиото гледайте във видеото.