Лекарите връзвали възрастния мъж за леглото

За първи път у нас съдят болница за нехуманно отношение към пациент. Искът е заведен срещу Александровска болница от близките на починал мъж. Те не оспорват метода на лечение, а протестират срещу това, че извън медицинските процедури, персоналът не е положил елементарни грижи за пациента. 

 
Роднините твърдят, че това, което се е случило с баща им, се случва постоянно на хиляди други пациенти и спорът не е частен.
 
„Това е масово явление – ако не сложиш някой лев в джоба на санитаря, няма да те погледне”, коментира  д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата на пациентите у нас.
 
Ето и конкретният случай: възрастен мъж е приет в болница с тежко заболяване. По време на престоя той получава инсулт и здравословното му състояние се влошава. Пациентът вече не може да се обслужва сам. В същото време санитари и медицински сестри не полагат дори минимални грижи за него. Това разказали близките на пациента пред доктор Кацаров и пред прокурор. 
 
„Бил е връзван към леглото, за да не създава проблеми, никой не си е направил труда да го нахрани или да му даде вода и, ако не са били посещенията, той е можел да умре от жажда или глад”, заяви д-р Кацаров.
 
Близките на покойника са направили и снимки, за да докажат, че не лъжат. Те се оплакват и от изключително грубо отношение и към самите тях от страна на лекарите.   
 
 
Нова ТВ получи отговор от Александровска болница. В лечебното заведение не е постъпвало оплакване от роднините на починалия мъж, няма и постъпили документи от прокуратурата или следствието по случая. Това съобщи зам.-директорът на болницата д-р Пламен Попиванов.  


Инспекторатът към здравното ведомство ще направи проверка по случая в Александровска болница. Това обяви за Новините на Нова министър Десислава Атанасова.
 
Подробности по темата вижте във видеото.
 
Репортер: Надя Ганчева