В Сърбия заразените са 35 души, докато в Русия регистрираните заболели са 326...

Нараства броят на починалите в Сърбия от вируса западнонилска треска.

Броят на заразените нарасна от 20 на 35 души, като всички са на възраст над 50 г. и са с хронични сърдечни проблеми, се посочва в комюнике на сръбското министерство на здравеопазването.

За случаи на заразяване се сигнализира в Белград и други части на Сърбия. Повечето от заболелите не са пътували в страни, където болестта е разпространена.

Вирусът се предава на хората от комари. В повечето случаи заболяването преминава незабелязано, но заразата може да предизвика симптоми на грип, а в единични случаи - усложнения като менингити и енцефалити и да е смъртоносна.

Сръбските власти съобщиха, че през почивните дни ще пръскат с пестициди, за да намалят популацията на комари носители на вируса на западнонилската треска.

Над 300 заболели в Русия

По последни данни в Руската федерация са регистрирани 326 заболели от западнонилска треска от началото на годината, главно в Южния и Централния федерален окръг.

Най-интензивно епидемическият процес преминава във Волгоградска, Архангелска, Ростовска, Воронежка и Липецка област.

Най-много са случаите на заболели вследствие ухапване от комари в крайградските вилни зони и в близост до водоеми, а рядко в самите градове - главно заради лошо състояние на мазетата на жилищните сгради.