Над 1 200 000 са неосигурените у нас лица

Около 500 милиона лева губи Касата годишно от нарушителите, които не плащат здравните си осигуровки. Това съобщи в „Здравей, България” д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК. Над 1 200 000 души у нас са неосигурените у нас.

 

„Тези хора ощетяват нас, които си плащаме”, коментира Цеков.

 

Всеки опит чрез законова принуда осигуровките да бъдат изплатени, среща голяма съпротива – така управителят на Касата аргументира невъзможността дължимите суми да бъдат събрани бързо.

 

Той допълни, че в месеците на публичен дебат за мерките срещу неосигурените лица, НАП отчита повишена събираемост на здравноосигурителните вноски.

 

Във връзка със задължителните профилактични прегледи, д-р Цеков подчерта, че санкции, ако човек не отиде на преглед, има и сега, но всичко се свежда до здравна култура.

 

„Още в училище децата трябва да се възпитават, че здравето е грижа не на съседа или на правителството, а на самите нас”, каза управителят на Здравната каса.

 

Около 30% повече средства се харчат за болнично лечение, когато профилактиката не върви добре, според американско проучване. В България подобно изчисление не е правено.

 

„Убеден съм, че с Българския лекарски съюз ще намерим общ език, тъй като до момента нямаме особено големи различия”, коментира д-р Пламен Цеков.

 

Във видеото гледайте целия разговор с управителя на НЗОК и историята на Любка Ангелова. Тя се бори с нелечим рак и живее с диагнозата вече седем години. Любка разказва как постоянно липсват лекарства за онкоболните пациенти.