Според промени в търговския закон задълженията трябва да се погасяват до месец...

 

Финансов колапс за десетки лечебни заведения и медицински практики предричат от бранша. Причината за мрачната прогноза са проектопромени в търговския закон. Според тях болници, аптеки и стоматолози вече ще трябва да плащат задълженията си към всички доставчици в рамките на 30 дни. Предложението беше одобрено от депутатите в здравната комисия. 
 
До шест месеца стига срокът, в който сега лечебни заведения и медицински практики се издължават на доставчиците си – за консумативи, лекарства и медицински изделия. Новото предложението е срокът да бъде един месец. При лечебни заведения с държавно участие разплащането ще може да става до два месеца. При всички случаи, ако длъжниците не платят в срок – кредиторите им ще могат да изискат и обезщетение.
 
От Българския лекарски съюз първи се противопоставиха с аргумента, че няма как лечебните заведения да са изрядни платци, когато основният им източник на финансиране - Здравната каса, често закъснява. 
 
Според лекарите, ако се въведе срок за издължаването, здравните заведения няма да разполагат с достатъчно оперативни средства и няма да могат нито да покриват текущи разходи, нито за изплащат заплати навреме.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Деница Суруджийска