Само за месец и половина са регистрирани повече от 300 случая на заразени

Бум на хепатит А в Северозападна България отчитат епидемиолозите в Монтанската болница. Само за месец и половина през инфекциозните отделения на Монтана и Лом са преминали над 300 пациенти, повече от които са били болни от хепатит. Заболяването е обхванало всички възрастови групи.


Албена Цветанова е майка на две деца, които са заболели от хепатит и преди три дни са настанени за лечение в инфекциозно отделение в монтанската болница.


„В нашето село има двама, трима болни, които вече са постъпили преди нас в болницата. Явно има други, които са заразени и още не се знае кои са”, каза пред камерата на Нова Албена Цветанова.


В инфекциозното отделението на монтанската болница са настанени заболели от областите Монтана и Видин. Отделението е пълно като в него продължават да постъпват нови болни за лечение.


„Инфекцията се предава изцяло с мръсни ръце, затова е много важна личната хигиена. Измиване на ръце, дезинфекция вкъщи, дезинфекция на врътки, на мивки, на прибори за хранене”, заяви д-р Илияна Събчева, началник на отделение „Инфекциозни болести”.
Във всички учебни заведения и обществени сгради, където има регистрирани случаи на хепатит са взети спешни мерки от Здравните инфекции за предотвратяване на епидемията.


Директорът на районната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева предупреди: „Ако заболелият е бил в обект с обществено предназначение, например в училище, или работи в такъв обект, се засилва хигиенният режим и се увеличава честотата на дезинфекцията”.

 

От Министерството на здравеопазването съобщиха за Новините на Нова, че се намираме в пикова година и се очаква броят на заболелите от хепатит А да достигне около 6000. В години без епидемии носителите на вируса са 1000-2000.

 

Особено осезаемо ще е увеличението в месеците от септември до ноември, защото по принцип тогава нараства броят на болните.
 
Областите, които ще бъдат най-сериозно засегнати, се намират в Централна, Северна и Северозападна България.
 

Репортер: Биляна Борисова