Заболяването е известно още като рак на лимфните възли...

Средно по 500-600 българи годишно се разболяват от лимфом, което е злокачествено заболяване на кръвта. В света болестта се нарежда на пето място по честота на ракови заболявания. Преди седмица беше отбелязан Сетовният ден за борба с лимфома.

 
Повече от година Марти и Станислава водят битката с болестта лимфом на Ходжкин, от която той страда. Заболяването е популярно още като рак на лимфните възли.
 
„Първият симптом, който се появи при мен, беше увеличен лимфен възел отстрани на шията”, обясни Мартин.
 
Други симптоми са нощно изпотяване, повишена температура с неясен произход, загуба на тегло, кашлица, сърбежи по тялото. 
 
При Мартин диагностицирането на болестта отнема седем месеца. Чак след това идва ред на химиотерапията. 
 
Мнението на специалистите е, че на фона на другите ракови заболявания в България, лимфомът е сравнително по-рядко срещан. 
 
Лечението се поема от държавата. Освен химиотерапията, терапията при пациентите може да включва вливане на антитела, лъчетерапия и чак, когато болестта не се повлиява, се стигна до трансплантация на стволови клетки. 
 
Според доцент Георги Михайлов от Национална клиника по хематология броят на трансплантациите у нас трябва да бъде около 350.
 
Последните изследвания на Мартин са показали, че ракът при него е в ремисия. Заради всичко преживяно от няколко месеца, Станислава е създала блог в Интернет, в който пише. Той се казва „Тук и сега”. По този начин двамата с Мартин помагат на пациенти в неговото положение. 
 
Репортер: Ина Гълъбова