Личните лекари ще поставят ваксините на 12-годишни момичета

Безплатни ваксини срещу рак на шийката на матката ще бъдат поставяни на 12-годишните момичета. Счита се, че в тази възраст те най-добре могат да изградят имунитет към човешкия папилома вирус, който причинява онкологичното заболяване.

Инжекциите ще се поставят от личните лекари само със съгласието на родителите. Общопрактикуващите лекари вече трябва да са започнали разяснителната кампания.

За имунизациите срещу папилома вируса ще се говори и на родителските срещи в училищата.

 

Паралелно с кампанията за превенция на този вид рак, в Интернет се разпространяват предупреждения към родителите да не позволяват ваксинирането на децата им, заради тежки странични ефекти, които предизвиквал медикаментът. Твърди се, че ваксината може да доведе до стерилитет, физически увреждания  или дори смърт.
 
За тази година държавата ще плати 2 млн. лева за ваксини за 12-годишните момичета. Според критичните мнения във виртуалното пространство здравното министерство обслужва бизнес-интереси като поставя в риск живота и здравето на децата. 
 
„За да бъде регистриран един лекарствен продукт в България или в друга европейска държава, той минава на всички видове клинични изпитания и проверки, които се извършват от Изпълнителната агенция по лекарства. Смятам, че ваксината е безопасна”, обясни здравният министър Десислава Атанасова.
 
Екип на Новините на Нова се срещна с гинеколожката Евдикия Маркова. От четири години тя поставя такива ваксини на жени на възраст между 12 и 26 години. Казва, че не знае за тежки странични ефекти у свои пациенти.
 
Въпреки че беше обявено, че 12-годишните момичета могат да бъдат имунизирани от днес, се оказва, че организацията по доставката все още не завършена и ако днес бяхте завели детето си в кабинета на лични лекар, от там щяха да ви върнат.
 
Репортер: Мария Цънцарова