Желаещите са дадат средства за дадено здравно заведение подписват специален договор

 

Болници измислиха как да заобиколят тавана, който пациентите плащат при избор на екип. Сега правилото е, че в здравните заведения не могат да ни искат повече от 950 лева, когато имаме предпочитания за лекар. Ограничение за размер на даренията обаче няма. 
 
Така се оказва, че има болници, в които пациентите не избират екипи, а само даряват. 
 
Пациентка дарила 950 лева на столичната Пета градска болница. Според нейни близки - принудително, според нея самата - сумата била за избор на екип. Тя обаче не попълнила договор за избор на екип, а договор за дарение. Пациентката се оказва и служителка в болницата.  
 
Служителите в здравното заведение обясниха, че още на регистратурата пациентите били информирани, че ако искат могат да изберат екип, а можели и да дарят.
 
Според шефа на Пета градска болница дарения правели едва 1-1,5% от пациентите.
 
Здравният министър Десислава Атанасова провери вярна ли е тази статистика, като разговаря с приети пациенти. Телевизионните камери обаче останаха извън отделението. 
 
Оказва се, че бланките за дарение били еднотипни. 1/5 от сумата била за болницата, а останалото - за лекаря. 
 
Ако някой не бил съгласен със съдържанието на договора за дарение, можел да го промени. Според запознати, чрез договорите за дарение болниците си спестявали плащания към държавата, защото за получените дарения не дължат данък, а върху приходите от избор на екип трябва да платят 10% данък печалба.
 
В Пета градска болница започват проверки. 
 
Репортер: Мария Цънцарова