Хипертонията е най-рисковият фактор за смъртност в света

Всеки четвърти българин над 18 години живее с високо кръвно налягане, отчитат специалисти и предупреждават, че хипертонията е най-рисковият фактор за смъртност в света.

Очаква се днес водещи лекари да представят актуални данни за контрола на високото кръвно налягане и съпътстващите рискове.

В момента от хипертония в света страдат около един милиард души. В следващото десетилетие обаче се очаква те да се увеличат с 60 на 100.

Лекарите напомнят, че високото кръвно налягане е основен рисков фактор за  инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Оказва се, че дори и минимално увеличение на кръвното налягане над критичните стойности - 140 на 90, може да повиши двойно риска от сърдечно-съдови инциденти.

В България обаче голяма част от хипертониците отказват да се лекуват, а малко успяват да поддържат кръвно налягане в нормата, отчитат лекарите. Според последни проучвания половината от хората с исхемична болест на сърцето и повишен сърдечен риск страдат също и от диабет. Затова медиците препоръчват хипертонията да се овладее и лекува навреме. Особено важно е също да не прекаляваме с тежките и мазни храни, да не се обездвиждваме и да се разтоварваме от всекидневния стрес.