Бюджетът му е около 5 милиона, а вече е одобрено лечението на деца за около 8 милиона

Здравният министър Десислава Атанасова ще настоява за повече пари за здравеопазване в бюджета за следващата година. В предаването "Здравей, България" Атанасова подчерта, че са необходими допълнителни средства за Фонда за лечение на деца в чужбина. 

 

„За тази година бюджетът му е около 5 милиона лева, но вече е одобрено лечението на деца за около 8 милиона лева”, заяви Десислава Атанасова.

Министърът припомни, че е отпаднал лимитът от 180 000 лева на дете.

 

По думите на Десислава Атанасова като глобална рамка за сектор здравеопазване парите са повече за следващата година. В министерството обаче ще са със 100 милиона по-малко от тази година.

„Това стана заради решението на конституционния съд, според който трансферът от 100 милиона лева от НЗОК тази година е противоконституционен. Наложи се да прехвърляме дейности за 2013 от министерството към касата, за да се плащат от нея”, коментира Атанасова.

„Вече съм възразила срещу тези пари”, заяви Атанасова.

Министърът коментира още, че се очаква увеличение на заплатите в здравните психиатрични болници и районните центрове по трансфузионна хематология. Увеличението най-вероятно ще е с около 18%  и министърът ще настоява то да стане факт от този месец.

„Затова обаче трябва да бъдат преразпределени средства вътре в министерството, които биха могли да дойдат само от капиталови разходи”, коментира министърът.

Що се отнася до предложенията за отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места, Десислава Атанасова беше категорична, че това не бива да става, защото пушенето е eдин от най-застрашаващите фактори за здравето на нацията..