Този тип манипулация се прави по света само от три години

Лекари от Александровска болница направиха авангардна хирургическа операция с един разрез. Този тип манипулация се прави по света само от три години.

Янка Димитрова е първият пациент у нас, на който се прави лапароскопска операция за изваждане на жлъчка с един отвор. Жената е на 63 години, пенсионерка. Признава, че трудно би си позволила подобна операция.

„Със 145 лева пенсия не мога да си позволя това”, каза тя.

Нейното лечение обаче поема Александровска болница. А хирургичната намеса прави белгийският хирург д-р Джовани Дапри. Операцията беше наблюдавана в реално време от студенти по медицина.

Според лекаря няма аргументи против модерната хирургия, а предимствата са следните:

„Първо се съкращава оперативното време. Второ пациентът остава по-малко дни в болницата. По този начин се намаляват болничните дни, болничният престой, намалява се финансов ресурс. Намаляват се всичките онези дни на неработоспособност, тъй като пациентите това очакват”, обясни д-р Костадин Ангелов.

Очаква се от догодина подобни операции да не са единични случаи. Консумативите за подобен тип манипулация излизат от 700 до 1000 лева. Хирурзите обаче се надяват след време Здравната каса да поема всичко.