Бившият спортен министър и Нешка Робева в спор да се отмени ли наредбата

40% от заведенията вече затварят заради забраната за пушене, много хора си губят работата. Това предупреди в „Здравей, България” Васил Иванов-Лучано, бивш министър на спорта и собственик на заведение.

 

Много е важно забраната да отпадне, твърди той, защото „ако оборотът ти е бил 1000 лева, сега спада на 100”.

 

На въпрос дали наредбата ще бъде отменена, каквото предложение внесоха независими депутати, треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева отговори: „Зависи колко са пушачите в ГЕРБ, те са толкова нахални! Зависи и дали ще искат да ударят своите решения”.

 

Спадането на оборота според Робева не се дължи единствено на забраната за пушене. Като виновник тя посочи кризата и това, че „хората се ограничават да излизат”. Според нея „народът свиква”, а в същото време има нужда от социални контакти.

 

„Представете си как седите на една маса, пиете бира, уиски, ракия или каквото и да е и трябва да ставате да се разхождате навън, за да пушите. Това е проблем за бизнеса. Клиентите не са доволни също, тъй като забраната им създава неудобство. Все пак трябва да се има предвид, когато има деца”, коментира Васил Иванов. Той твърди, че когато се прие наредбата да има зали за пушачи и нешушачи, търговците са дали милиони левове.

 

„А по-добре ли е да се дават милиони левове за здравеопазване”, попита Робева.

 

„Здравето е по-важно, но не може да изпратим на улицата хора от бизнеса, които уволняваме”, отвърна Лучано.

 

Робева предложи държавата, която подвела търговците със своите закони, да ги обезщети за вложените средства при предишната наредба. Другият вариант е да се приеме отново да има зали за пушачи и непушачи.