Възрастни перничани споделиха, че като единствена възможност виждат смъртта си

11-ти октомври е денят, обявен за помощ на пострадалите от земетресенията през май в района на Перник.

Снежана Христова е една от първите одобрени за получаване на сглобяеми къщи. Докато я получи обаче, й се налага да живее в къщата си, в която няма дори ток и вече е напълно непригодна за живеене.

Жената сподели с насълзени очи, че въпреки насрочената дата за изнасяне, никой не отишъл при нея на въпросния ден. Допълни, че целият й багаж стои изнесен в двора на къщата й от няколко дни.

„Искам да ми се помогне от държавата. Смятам, че е редно. Плача, да остана без къща, без багаж, без нищо, по-добре да ме затрупа”, обясни Снежана и допълни, че ще се зарадва тогава, когато види, че работа наистина се върши.

За трудноподвижната Снежана остава единствено надеждата, че за предстояшата зима ще има нов дом. Оказа се обаче, че не само тя е в подобно положение. Една от жените, настанени във фургон, разказа неволите си пред репортера на Нова ТВ Михаела Карабельова:

„Сутрин – студено, вечер – също студено. Всичко е извадено – нямаше панти, нямаше врати и сега съм отрязана за вода. Навън мия съдовете, отрязани са тръбите за мръсната вода.”

Тя допълни, че не знае как ще изкара зимата и единствената възможност, която вижда е да умре.

От своя страна, кметът на Перник Росица Янакиева потвърди, че разтревожените перничани са много, но 6600 молби за подпомагане от 8500 са обработени.

Какво обясни министърът по управлението на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев гледайте във видеото.