Лидерът на "България на гражданите" подчерта, че не влиза в картел и не прави коалиции

„Заявявам сега, че ние ще се борим докрай да бъдем първа политическа сила и ще успеем. Ще успеем, защото имаме правилната програма, имаме хора, които са истински и сериозно мотивирани да променят България и защото ние имаме отговори на много въпроси, включително и как ще направим така, че младите да се върнат”, заяви за „Събуди се” лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева.

Тя коментира, че не българските закони са лоши, а „лошо е това, че ние не обръщаме никакво внимание на прилагането”.

„За мен влизането на гражданския контрол в управлението е отпушване на тесните места – това трябва да направим. Няма да е лесно, няма да е за една година, няма да давам глупави обещания, но аз гарантирам, че България ще бъде друга, ще бъде по-добре подредена”, категорична беше Кунева.

На въпрос към Меглена Кунева, зададен на новинарския сайт на Нова ТВ – www.novanews.bg, кои три сфери ще са основен приоритет за нея, ако вземе властта, лидерът на „Движение България на гражданите” посочи здравеопазването, образованието и икономиката с акцент върху малки и средни предприятия, както и индустриализацията на страната.

По актуалната тема за референдум за АЕЦ „Белене” Меглна Кунева коментира, че една партия е решила, че чрез идеята за референдума може да стане „по-симпатична”.

По нейни думи, и БСП, и ГЕРБ искат да се строи „Белене”, но разликата в позициите им е кой ще го строи и ще има ли държавно участие или не.

Самата тя винаги е била за участие на чужд инвеститор, защото това е гаранция, че има пазар: „Когато един чужд инвеститор реши, той знае, че ще има къде да продава, че продукта ще му се изплати. А тук всички инвеститори от 2007-ма година се оттеглиха.”

Според Движение „България на гражданите”, ако на референдума трябва да се гледа сериозно, прагът за валидност трябва да падне изобщо, обясни Меглена Кунева.

България е пациент в момента. До това положение сме се свели. Друг начин да оздравеем освен през гражданското начало, освежаване на политическия живот, през хората – няма”, заключи Кунва.

Във връзка с проведените проучвания за предизборните нагласи у нас и спада на доверие към Движението „България на гражданите”, лидерът му подчерта: „В картел не влизам, безпринципни събиране и коалиции не правя и работим за победа.”

Целия разговор с Меглена Кунева в студиото на „Събуди се” гледайте във видеото.