За и против новите правила в Студентски град и възможните алтернативи

„Не съм против заведения и аз съм бил млад. Безграничното разпасано поведение, шумът, затваряне в 4 часа, побоищата и убийствата не са това, от което Студентски град има нужда”, заяви в студиото на „Удавете водещия” радиожурналистът Петър Пунчев.

Той беше категоричен, че много разумно, настъпателно и умерено трябва да се вземе решение по въпроса.

„Ние в България се мятаме или в едната посока, или в другата – не би трябвало. Този въпрос трябва да се реши разумно, защото тази част на града беше запусната, занемарена и изоставена. Хората, които бяха по-активни икономически, завзеха това празно пространство. Сега нещата, както изглеждат днес, не са добре за никого, убеден съм”, допълни още той.

По думите на поп фолк певеца Константин, който има заведение в Студентски град, статистиката сочи, че престъпността в квартали като Люлин и Младост е много по-голяма, но когато се случи нещо в Студентски „всички забиват поглед там”. Той беше категоричен, че охраната на заведенията, визирайки и неговото, правят мястото по-спокойно.

На свой ред, Петър Пунчев поясни, че неговото виждане не е собствениците на заведения да се изнесат и да развиват бизнеса си другаде, тъй като в Студентски град живеят млади хора и „не можеш да ги прибереш в 8 вечерта и да си легнат”.

„Заведения трябва да има, но да бъдат ограничени характерът им и работно им време. Според мен заведенията трябва най-късно до 1 часа да затварят”, заяви журналистът и даде пример с познатите му Холандия и Великобритания, в които има заведения, но са ограничени във времето.

Според Константин обаче манталитетът у нас е друг – „балкански”, и сравнението не е удачно.

Цялата дискусия в студиото между Петър Пунчев и Константин гледайте във видеото.