Ива Екимова, Антония Петрова и Иванка Шалапатова се опитаха да оборят това негово твърдение

„Ако братя Райт бяха сестри Райт, летенето все още щеше да е една любовна метафора, а ние да се движим с влакове. Кодирано е в ДНК-то жените да не притежават управленски качества”, така водещият Любен Дилов-син представи позицията си по основния въпрос в „Удавете водещия”, а именно – Трябва ли да има запазени места за жени на управленски постове?

Темата е породена от желанието на Европейската комисия да има квота запазени места за жени в управлението на компании или иначе казано по думите на водещия - „пълна идиотщина”.

Любен Дилов-син беше категоричен, че не може човек, „който се дразни, че пиеш бира с приятели, не може да решава съдбата на много хора”.

„В частния сектор много трудно можеш да накараш мениджърите да наемат някого, само защото такава квота съществува. От друга страна, ако една жена се докаже на база на качества, опит и свои добри постижения – защо не”, коментира ПР специалистът Ива Екимова и допълни, че там, където има въведени такива квоти - те работят.
 
„Мис България” Антония Петрова даде пример с образованието, където много често момчета с много ниски оценки влизат наравно с момичета с много по-високи балове.

Това е дискриминационно, но на мен също не ми е приятно, че аз съм влязла право с пет и  нещо, а някое момче с 3,50”, допълни още красавицата.

От своя страна, Иванка Шалапатова – директор на Фондация "За нашите деца", подчерта, че причината за въвеждане на такива квоти е лошата възможност на жените с нужните компетенции да лансират своите качества и да стигнат до управленски позиции.

„Защо в една Норвегия има 42% жени на мениджърска позиция – защото обществото го допуска. Във всички останали европейски държави процентите са много ниски”, поясни още Иванка Шалапатова.

Как протече дискусията в студиото и заслужи ли водещият Любен Дилов-син своето удавяне – гледайте във видеото.