Илина страда от тежка форма на болестта, лекарите съветват майката да я остави в дом

 

14-годишно момиче страда от рядка форма на епилепсия. Детето става изключително агресивно към най-близките си. Единственото, което лекарите съветват майката на болното момиче, е да го изостави в дом. 
 
По-голямата част от живота си Илина прекарва в болници. 
 
„Илина няма единичен припадък, след който да има ремисия и след това да има следващ припадък. Когато припадъците на Илина започнат, те са 20 до 40 в денонощие. Тя директно изпада в епилептичен статус, който налага хоспитализацията й незабавно, защото не може да остане в това състояние вкъщи и това продължава от дни до седмици”, обясни майката на момичето. 
 
Последният път Илина изпада в кома. След като идва в съзнание, получава халюцинации. Това още повече засилва неконтролируемата агресия на момичето. То започва да посяга на майка си и сестра си, докато те спят.
 
„След тези моменти, има случаи, в които тя плаче, разкайва се. Задава много въпроси: „Защо съм болна?, Защо съм различна?, Защо се държа по този начин?”, споделя майката.
 
Тя е медицинска сестра. Жената обикаля всички неврологии и психиатрии в София с надеждата, че ще намери лекар, който да помогне на дъщеря й. Но всички я съветват единствено да остави детето си в дом. Тя обаче отказва да го направи и се допитва до чужди специалисти. Германски лекари я насочват към български доктор. А предписанието отново води до задънена улица...
  
Надежда за лечение близките на Илина получават единствено от израелски лекари. За тази цел майката на момичето започва дарителска кампания. Открива сметка и прави интернет страница. Не разчита на помощ от държавата, тъй като знае добре, че дъщеря й не отговаря на условията на Фонда за лечение на деца в чужбина. А сумата, която трябва да събере е 20 000 долара. 
 
Репортер: Нина Димитрова