20 часа след раждането на първото си дете, Ваня чува фаталните думи: „Детето ви почина”

„Ние сме сезирали прокуратурата, защото когато Ваня е изписана от болницата, тя така и не знае от какво е починало детето й. Когато тя го дава на сестрата да му смени памперса, то е живо и здраво. След един час й казват: „Детето ви почина”. В момента се води разследване, вече имаме заключение на Съдебна медицина, в което има и посочени причини за смъртта на детето”, разясни за „Здравей, България” адвокат Христина Димитрова относно случая на Ваня Георгиева.

Припомняме ви, че на 14-ти октомври в предаването „Разследване” представихме случая на майка, която ражда здраво бебе във Втора градска болница. Около 20 часа по-късно то умира, а майката Ваня Георгиева чака 2 месеца, за да разбере каква е причината за смъртта на новороденото.

По време на гостуването си в „Здравей, България” майката обясни, че цялата й бременност е протекла добре. Проследяващ лекар й е бил д-р Иван Димитров от „Люлин-МЕД”. Терминът за раждане, който й определя той е 5-ти юли. Впоследствие д-р Димитров я изпраща при д-р Мазнейкова, за да бъде направена фатална морфология. Датата за термин, която определя тя, обаче се различава от първоначалната дата с месец - 5-ти август. Относно разликата в датите, д-р Димитров обяснил, че вероятно е сбъркал.

По-късно Ваня Георгиева постъпва във Втора градска болница, където е решила да ражда. Не е избирала предварително екипа си. В болницата е прегледана отново. Определят й нова, трета дата за термин - 20-ти август.

„След това, без да ми дават обяснения, ми включиха система за подсилване, тъй като плодът беше по-малък от нормалното. Така ми казаха. Пет дни бяха тези системи, два дни преди да ми включат системи за предизвикване на раждането, ме извиква д-р Ненов, за да ме прегледа и да ми определи точен термин. След преглеждането ми каза, че имам 3 см разкритие и ми определи дата 31-ви юли”, разказа Ваня Георгиева, за която това е първа бременност.

Прегледът, който д-р Ненов извършва, е на 8-ми юли. Два дни по-късно, на 10-ти юли, противно на първоначалната информация, на Ваня й включват системи за предизвикване на раждане.

Причината - д-р Петър Угрински, началник на отделение за рискова бременност във Втора градска болница, се връща от отпуск и решението е негово.

Оказва се, че никой не се е допитал до Ваня.

„Никой никакви обяснение не ти дава, само ти казват да млъкваш, ти млъкваш и това е”, заключва Ваня.

„Включиха ми системата, след това ми казаха, че имам 5 см разкритие и че трябва да отида в родилна зала. Отидох там, пак ми включиха системата за предизвикване на раждане, започнаха контракциите”, разказва Ваня.

Самото раждане е продължило към четири часа. Не е станало ясно в кой месец е било бебето. Било е обаче живо и здраво, тежало 2,550 кг. И проплакало веднага.

През първата вечер бебето е било при майка си. Нито лекар или сестра обаче са минали да обяснят какво трябва да се прави с детето.

Репортерът на „Разследване” по Нова ТВ – Димитър Стоянов, коментира, че нито едно от медицинските лица, с които е искал да се срещне, не се е съгласило на среща и не е дало отговори на въпросите му.

„Това беше много смущаващо. Отношението на лекарите към нас не беше добро. Обясниха ни, че в момента текат процесуално-следствени действия. Едва ли не ни обвиниха, че сме част от някакъв глобален заговор, който цели да очерни лекарската гилдия, което е много далеч от истината. Ние много уважаваме труда на медиците, но това не означава, че няма да търсим отговори, когато има въпроси”, заяви Димитър Стоянов.

„Целта не е да оклеветим лекарската професия. Въпросът е да се акцентира върху грешките, които се допускат, и да не се повтарят тези грешки, защото грешките в тази професия са фатални”, допълни адвокатът на почернената майка Ваня Георгиева - Христина Димитрова.

Цялото предаване „Разследване” от 14-ти октомври гледайте на Nova Play.