Инфекциозна болница в София обаче е препълнена с болни от хепатит А

До обявяване на епидемия от хепатит А не сме близо, защото случаите не са много за много кратко време на едно място”, категорично обяви специалистът по микробиология проф. Тодор Кантарджиев в „Здравей, България”.

„Засега ги водим като епидемични взривове, които зачестиха в края на лятото”, допълни консултантът.

Той поясни, че в действителност от месец август насам в Националния център по заразни и паразитни болести има зачестили случаи на изпращане на материали с искане за изследване за хепатит А.

„В началото на септември имахме 580 положителни лабораторни изследвания за хепатит А, което е малко много за един месец. До момента положителните изследвания в Националната референтна лаборатория по хепатит са 1153 положителни, което също е много”, допълни проф. Кантарджиев.

Проверка на сутрешния блок на Нова ТВ показа, че Инфекциозна болница в София е препълнена с болни от хепатит А. Основната причина за заразяване с вируса е лошата хигиена – мръсните ръце и навикът да влизаме с обувки вкъщи.
 
„В момента се намираме в една повишена заболяемост от вирусен хепатит А. Това наложи да разкрием допълнително отделение в съседната болница, за да може максимално да бъдем полезни за по-тежко протичащите случаи”, обясни проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница.

По данни на медиците при тази вълна от хепатит по-малко са случаите на болни деца от „болестта на мръсните ръце”. Стаите на болницата са пълни с млади пациенти и хората в средна възраст.
 
Към настоящия момент от 43 пациенти, които са а вирусен хепатит А в лечебното заведение, само четири са деца.

По думите на проф. Кантарджиев обаче най-податливи към заболяването са децата. Той обясни, че най-масово се разболяват хората до 16-18-годишна възраст, по-рядко хора до 40 години, а по-възрастни – още по-рядко.

„Заболяването при много от хората изобщо не води до пожълтяване. Има влошено общо състояние без температура. Болшинството хора въобще не разбират, че са боледували. Обикновено минава и заминава и няма никакви остатъчни последствия”, подчерта специалистът.

Той предупреди, че ако има пожълтяване и тъмна урина, тогава задължително трябва да се обърнем към лекар.

Лекарите са категорични, че болните от хепатит не са заразни след изписването им от болницата и не могат да заразяват хората, с които са в контакт. По-честото миене на ръцете е една от най-ефективните мерки срещу вируса.  

Намаляват ли случаите на заразени с хепатит А или се очаква епидемия – отговора ще намерите във видеото.