В около 30-40% от случаите безплодието се пада при жените, както и 30-40% при мъжете

Двойките в България, които имат репродуктивни проблеми, за съжаление, стават все повече - вече гонят 300 000. Увеличението категорично е сериозно”, заяви ембриологът д-р Ангел Радев.

По негови думи причините за тази тенденция са най-различни.

„Между 30 и 40% от безплодието се пада при жените, около 30-40% - при мъжете, при около 15-30% от случаите причините са комбинирани, а от 5 до 10% причината остава неизяснена”, обясни той.

Д-р Радев допълни, че до съвсем скоро стигмата на безплодието бе слагана предимно върху жената, но тъй като това не е така, е необходимо да се насочи сериозна профилактика към мъжкото безплодие и проблемите при мъжете.

„Зад тези цифри седят съсипани човешки съдби, сериозни семейни драми и проблемът изобщо не трябва да бъде подценяван”, алармира ембриологът.

Хранителният режим, тясното бельо, което носят, това, с което се занимават, дали седят по цял ден, честият и продължителен престой в сауна, генетични и метаболитни проблеми са само част от факторите, които могат да доведат до репродуктивни проблеми при мъжете.

„Лошото е, че младите хора не са информирани как да се грижат и да обръщат внимание точно на този проблем”, отбеляза биологът Владимир Стайков и допълни, че е добре мъжът да си прави веднъж в годината спермограма.

Д-р Радев допълни, че на мъжете с репродуктивни проблеми може да им бъде помогнато. Затова обаче е необходимо да се взимат навременни мерки - да се правят ежегодни профилактични прегледи при уролог при андролог, както и да се прави спермограма.

Един от начините за справяне с репродуктивните проблеми е даряването на сперма. Какви са притесненията на донорите, има ли желаещи, както и повече подробности по темата – гледайте във видеото.