Здравните власти във Варна до днес отказваха подробности за заразата

12 души са болни от хепатит А, след сватбено тържество в луксозно заведение край плажа във Варна.

Здравните власти в града до днес отказваха подробности за заразата, въпреки че сред болните са готвач и сервитьор на заведението. На лечение е и лекарят на футболен клуб „Черно море“, съобщават от инфекциозната клиника. Целият отбор бил под наблюдение.

Първият случай е регистриран на 15 октомври. До днес обаче в сайта на здравната инспекция бе посочено, че има увеличение на болните от вирусен хепатит и нищо за това, че са били гости на тържество в заведение.

Заради оскъдната информация от институциите, сами открихме кое е заведението и попитахме на място – безопасно ли е за клиентите си.

„Взели сме абсолютно всички мерки, след като разбрахме за този случай. Дезинфекцирахме навсякъде, хората минават дори и сега си правят изследвания”, заяви управителят на заведението.

Изследванията установили носители на вируса сред персонала, признават от заведението. Били обаче в много ранна фаза и нямало как да са заразили гостите.

„Това е вирусно заболяване, не е дизентерия да тръгне от тази маса. Това се разнася по въздуха, болен клиент може да е дошъл, всичко може да е”, смята управителят на заведението.

След повишения медиен интерес в края на работния ден инспекцията публикува информация, че 12 от болните с хепатит А имат епидемична връзка помежду си - двама са сервитьор и готвач в заведение, а останалите - гости.

Предстои второ изследване на персонала. Заради дългия инкубационният период на заболяването, се очаква броят на заразените да се увеличи.

Репортер: Искра Урумова