Липсва политика за психично здраве, заяви директорът на болница „Св. Иван Рилски”

Психично болен мъж вече половин година тормози жителите на блок в столичния квартал „Надежда”. За това време той е пребил двама свои съседи.

 
Само преди седмица Милчо Гиздавски е нападнат в дома си от психично болния Владимир. Половин час след полунощ Милчо чува шум на терасата. Става, за да провери какво се случва. В този момент Владимир нахлува в жилището, чупейки стъклото на балкона. След това подгонва Милчо с метално гюле, вързано на синджир.
 
Майката и сестрата на пострадалия стават свидетели на целия този екшън и все още са в шок.
 
Това обаче не е първия случай, в който Владимир тормози хората от блока. Само преди няколко месеца той пребил друг свой съсед без причина. Чупи носа му и ръката на възрастната му майка.
 
Освен всичко останало, жителите на блока са принудени да търпят постоянни заплахи от Владимир.
 
Всички заведени срещу него дела са прекратени, след като експертиза доказва, че той страда от раздвоение на личността.
 
Пред камерата на „Здравей, България” бащата на Владимир обясни, че в момента той е настанен за лечение в клиника.
 
„В страната има 44 лечебни заведения, които помагат на такива хора. Те са длъжни да ги приемат по спешност до 24 часа след подаване на сигнал от близки или познати”, обясни д-р Анна Варсанова, държавен експерт в  дирекция „Медицински дейности” в Министерството на здравеопазването.
 
Директорът на психиатричната болница „Св. Иван Рилски” Цветеслава Гълъбова пък обясни, че проблемите с болни хора възникват все по-често заради липсата на адекватна политика за психично здраве.
 
„През годините тя не се осъществи и остана само на хартия”, заяви Гълъбова.
 
Целия разговор с д-р Варсанова и Цветеслава Гълъбова гледайте във видеото.
 
Репортер: Михаела Карабельова