След 10-годишен гурбет в Испания, мъж се върна, за да стане кмет на малко село

„Здравей, България” ще ви запознае с един мъж, завърнал се от 10-годишен гурбет, за да стане кмет на малко село в Родопите.

Малкото село Жълтуша в Кърджалийско е сгушено в полите на Родопите. Там живеят не повече от 1200 души, повечето от тях помаци. Проблемите в селото са традиционни – малки заплати, висока безработица, лоша инфраструктура и високи цени. По старо българско правило с тях трябва да се бори кметът.

 

Преди година Христо Кехайов се завръща след 10-годишен гурбет в Испания, само за да се кандидатира за кмет на родното село Жълтуша.

„Все някога трябваше да се върна и това ми беше като една възможност, ако бъда избран да остана, ако не бях избран за кмет, най-вероятно сега пак щях да си бъда в Испания”, споделя Христо.

Така вече година бившия гурбетчия Христо поема кметската отговорност върху раменете си. Желанието на Христо да превърне Жълтуша в една малка Европа е голямо.

„Започнах с голям ентусиазъм и сега, като погледна, дори сам на себе си не мога да повярвам колко неща съм направил”, допълва Христо Кехайов.

А хората в селото приемат Христо като един от тях. Никой не го пропуска, а често пъти проблемите кмета разбира на селския мегдан.

Освен да помага на хората, Христо отделя време и на музикалния бизнес. Така той се надява, че един ден хората ще го помнят не само като кмет, но и с музикалните му умения.

А дали други хора от Жълтуша ще последват примера на Христо и ще предпочетат родното място пред модерната Европа, ще покаже времето.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Михаела Карабельова