Сред спечелените дела има решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург

Десетки хора съдят здравното министерство и Касата, защото им се отказва финансиране за лечение в чужбина. Това отчитат пациентски организации само за последните няколко години. Сред спечелените дела има решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

 
Въпреки съдебната практика в полза на пациентите обаче, институциите продължават да отказват лечение в чужди клиники, алармират правозащитници. 
 
Преди пет месеца Лиляна Вучева губи 38-годишния си син, който страда от рядко онкологично заболяване. Въпреки препоръките на водещи български и чужди специалисти мъжът да се лекува в Германия, здравното министерството отказва финансиране. 
 
„Изчаквахме в продължение на три месеца и се получи категоричен отказ от такова лечение с една много проста мотивация – че не е подходящо, че не е известно тук... Тогава синът ми още се чувстваше добре, но един месец след този отказ той почина”, обясни Вучева пред камерата на Новините на Нова.
 
Така тя решава да заведе дело. В момента, по данни на пациентските организации, още няколко болни или техни близки съдят здравните институции заради откази - с подобна мотивация. А според европейските разпоредби, държавата е длъжна да финансира пациентите, когато у нас няма подходяща терапия
 
„Въпреки натрупаната съдебна практика на Върховния административен съд, продължават тези откази. В много от случаите отказът не се издава в 14-дневен срок, а след 2-3 или повече месеци. Обикновено хората в тези случаи умират, тъй като в повечето случаи се налага спешно лечение”, коментира д-р Стойчо Кацаров. 
 
Репортер: Деница Суруджийска