По нейни думи вероятността за нов мониторингов доклад за България е много голяма

Съдейки по реакцията на Европейската комисия след избора на Венета Марковска за конституционен съдия, вероятността за нов мониторингов доклад за България е много голяма, заяви лидерът на Движение „България на гражданите” за „Здравей, България”. Меглена Кунева допълни, че в „България на гражданите” отдавна говорят за това, че е необходим много ясен критерий за избор на Висш съдебен съвет.

„Изразихме възмущение тогава, когато на практика парламентът на практика си направи една коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС и без всякакви дебати просто си разпределиха квотите. Сега виждаме същата тази коалиция и в Конституционния съд. Това създава чувството за някакво задкулисие”, поясни лидерът на „България на гражданите”.

По нейни думи, реакцията на гражданското общество в България, както и реакцията на професионалните общности по един толкова важен въпрос като избор на съдия от Конституционния съд са достигнали „точка на кипене”.

„В момента имаме избран конституционен съдия. Единственият начин, по който може общественото мнение да бъде спокойно, че изборът на Конституционен съд е действително между най-добрите и най-достойните - самата Венета Марковска трябва да реши.  В европейските държави, пък и изобщо в държавите с демокрация, един човек на такъв изборен пост предпочита да се оттегли вместо да застраши репутацията на институцията”, заяви Меглена Кунева.

"Изпълнителната власт си осигурява комфортен живот през Конституционния съд", допълни още лидерът на „България на гражданите” във връзка с обвиненията срещу Венета Марковска. Според Кунева Марковска ще продължи да бъде съдия в Конституционния съд.

Меглена отбеляза, че сегашното управление иска тотално да завладее всяка една власт и е допринесло за сриването на авторитета на съдебната власт.

Целия разговор с лидера на „България на гражданите” Меглена Кунева гледайте във видеото.