Ресторантьорите настояват да бъде върнат старият режим за пушене в заведенията

Масови протести в цялата страна готвят собствениците на заведения, ако парламентът не отмени забраната за тютюнопушене в закритите помещения. След две седмици Законът за здравето отново влиза за обсъждане в Народното събрание. Ресторантьорите настояват този път депутатите да върнат стария режим за пушене в заведенията - половината от площта в тях да е за непушачи, а останалата половина - за пушачи.

В Пловдив ресторантьорите се оплакват, че са на ръба на оцеляването. След въведената забрана за тютюнопушене отчитат рекорден спад в оборотите - до 35%.  За да компенсират загубите, намаляват заплати и съкращават персонал.

Забраната за тютюнопушене е на път да остави заведенията празни за Студентския празник, както и по време на коледните и новогодишни банкети. Иван Русев, който е собственик на два ресторанта, вече е обезпокоен, че няма да има клиенти и в Новогодишната нощ, когато традиционно заведенията са препълнени.

„Всеки, който дойде да иска да прави дали ще е банкет, кръщавка или пък някакво тържествено мероприятие, дори и скръбно мероприятие, всеки задава въпроса за тютюнопушенето. След като ние отговорим, че тютюнопушенето няма как да се осъществи във вътрешната част на ресторанта, всеки казва или ще помислим, или директно отпада като ангажимент. Предстоят новогодишни банкети, ние в момента имаме запитвания, но нямаме записвания”, разказва собственикът на ресторанти Иван Русев.

Заради застудяването, отскоро Иван е затворил и двете си летни градини, където пушенето е било възможно. Споделя, че отливът на клиенти е още по-осезаем.

„Ние не можем да покрием и една десета от разходите, които имаме в момента”, споделя Иван и допълва, че положението е плашещо.

Дори и наполовина да свалят кувертите за Нова година, ресторантьорите смятат, че хората ще предпочитат да празнуват в частните вили или на местата извън града, където спокойно ще могат да пушат.

И за да не стигнат до фалит тази зима, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е внесла вече искането си в парламента, а именно – да се върне вариантът с разделянето на пушачи и непушачи.

Ако забраната за пушене не падне, още на 22 ноември ресторантьорите излизат на протест в цялата страна, който ще нарекат “Бунтът на масите“.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев