Златните накити датират от края на 4 и началото на 3 век преди Христа

Уникално тракийско златно съкровище откри екипът на проф. Диана Гергова край Свещари. Находката е била в така наречената Омуртагова могила.

Златните накити датират от края на 4 и началото на 3 век преди Христа.

Омуртаговата могила е най-голямата тракийския комплекс „Сборяново”. Тя е разположена в сърцето на някогашната религиозна и политическа столица на гетите и е обект на 20-годишни археологически проучвания, макар и често прекъсвани заради липса на средства.  

„Имах един проект, при който успяхме да открием едно много интересно конско погребение в района на гробницата. Това ни подсказа, че вероятно могилният насип ще ни предостави още изненади, но не очаквахме такава голяма. С откриването високо в насипа на едно ковчеже, едно дървено сандъче, в което намерихме горели кости и същевременно прекрасни златни предмети”, разказа проф. Диана Гергова.

Сред тях има различни накити, изработени с изящество от тракийските майстори златари. Намерени са диадема, 4-5 златни гривни, апликации към конска сбруя, множество апликации с женска глава на богиня, мъниста.

Особено впечатляващ е начелникът с конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв. За първи път се доказва и тезата, че гетите са изграждали могилите си на три етапа, като на всеки един са извършвали ритуали и са оставяли дарове.