Промяната засяга рецепти по Здравна каса и може да влезе в сила до дни

Ново ограничение в аптеките – фармацевтите ще трябва да обработват всяка рецепта по Здравната каса за минимум 8 минути, дори да е необходимо много по-малко време. Промяната се обсъжда от фармацевти и здравни експерти и може да влезе в сила до дни.

Според инициаторите, това ще разпредели балансирано работата на аптекарите. Според критиците - чакат ни дълги опашки за лекарства.

Около 8 рецепти на час - толкова най-много ще може да обслужва всеки фармацевт, ако новите правила влязат в сила, показват грубите сметки на собственици на аптеки.

По думите на работещите в една от аптеките в Смолян, има дни, в които облужват много повече - особено когато пенсионери и хронично болни идват за лекарствата си.

За собствениците на аптеки другата алтернатива е да назначават повече фармацевти. От съсловната организация обаче успокояват, че няма да се стигне до драстични промени, а обслужването на рецепти дори щяло да се подобри.

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз – Мирослав Ненечев, така пациентът няма да може да се обслужва пациентът за по-малко от определен брой минути. Той поясни, че всичко това ще става на базата на период от 2 седмици, а не на час или на ден.

Според Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки обаче, важното е, че има определен лимит. При това положение, ако пациент отиде в аптека, изчерпала лимита си, той ще бъде върнат.

Окончателният вариант на новите изисквания ще залегне в новите договори между Касата и фармацевтите и се очаква да влезе в сила до дни.

Репортер: Деница Суруджйиска