Временно на негово място здравният министър назначи доц. Стоян Миланов

Уволниха директора на „Пирогов”. След серия скандали и доклади за болницата, професор Димитър Раденовски загуби поста си. Това стана ясно на извънреден брифинг в здравното министерство тази вечер.

Временно мястото му ще заеме заместник - директорът по лечебната дейност на „Пирогов” – доц. Стоян Миланов.

Десислава Атанасова обясни изборът си с това, че доц. Миланов познава системата и през цялото време е бил отговорен за лечебната дейност в "Пирогов". Тя подчерта, че доц. Миланов е израснал като специалист в болницата и "не е вечният кандидат за директор".

Още преди месеци ви разказахме как два последователни доклада на здравните власти – от 2009 г. и от тази година, разкриват серия от нарушения в „Пигоров”. Според текстовете ръководството е възлагало обществени поръчки за ремонти без доказана необходимост. Някои от клиниките не отговаряли на стандартите, а част от администраторите са получавали възнаграждения за дублиращи се дейности.  Държавната финансова инспекция потвърди, че е нарушен законът за обществените поръчки. Така се стигна до уволнението.

„След като вече ще бъдат връчени и наказателни постановления със санкции за лечебното заведение, както и за проф. Раденовски – смятам, че решението ми е съвсем навременно”, заяви здравният министър Десислава Атанасова.

Пет от седемте акта са за професор Раденовски. До края на месеца те ще бъдат връчени. От прокурорската проверка, започнала през лятото, която установява дали има престъпление, още няма резултати.

На въпрос защо решението за уволнението не е било взето още през юли, Здравният министър отговори така:

 „Тогава знаете, че имаше най-различно тълкуване на тази проверка, някои смятаха, че това е удар срещу „Пирогов”, други смятаха, че искам по този начин да сменя директора – като направя изненадваща проверка. Винаги съм твърдяла, че искам „Пирогов” да е стабилна болница. Затова не беше взето прибързано решение, а след като са потвърдени всички констатации – това е факт.”

Предстои да бъде организиран конкурс за нов директор.

Репортер: Деница Суруджийска