Министерството на образованието ще направи проверка във Фонда за научни изследвания

Скандал се разрази във Фонд „Научни изследвания”. Учени казват, че държавни пари се раздават неправомерно, а конкурсът за това чий проект ще спечели финансиране е опорочен.


От фонда обаче контрираха, че за първи път тази година процедурата се извършвала по правилата и това сериозно бъркало в интереса на тези, които доскоро били "абонирани за държавните пари".


Фондът е един от малкото варианти учените да получат пари за изследванията си. Всяка година за финансиране кандидастват хиляди проекти. Всички те минават през комисия. Тази година до финала стигат 95 от общо 1200 проекта. Те трябва да си разпределят около 15 млн. лева. И тук идва казусът. Бивши членове на фонда твърдят, че тази година, стотици проекти са отпаднали само по документи, без да е ясно какви са основанията за това. 


„За първи път очакваните фаворити не получиха финансиране. Една кохорта от учени в продължение от 1996 г. досега получава регулярно пари от фонда, като определя сама рецензентите си. Тази година спазихме закона и принципа”, твърди Христо Попов, управител на фонд „Научни изследвания”.


Така рецензирането тази година станало със жребий на случаен принцип. Опозиционното настроение на проф. Мирослава Кортенска обаче й костваше работата. След като подаде сигнала за нередности при разпределянето на парите, беше отстранена от съвета и дадена на прокурор. Тогава, на свой ред, от фонда я обвиниха в злоупотреби.


„Има констатиран и безспорен начин в опити за злоупотреба и осъществени злоупотреби в Югозападния университет, където проф. Кортенска е подправила подписи на свои колеги и присвоила средства от фонда за около 20 хиляди лева”, твърди още проф. Попов.

Отговорът на Кортенска пък е следният: „Посоката да се смаже всеки човек, който има някакво, как да кажа някакаво гражданско поведение, защото дори и да не бях предупредила с моето интервю за тези 14 милиона, както виждате 600 учени въстават срещу решенията на фонда”.


Според фонда именно това са част от проектите, които след това печелят държавна субсидия.


„Явно, че тези сигнали, които дадох за тези 14 милиона много са ги раздразнили и те сега се чудят как да скалъпят някаква история”, твърди Кортенска.


Това обаче не подменя въпроса какви са проектите, които се финансират с пари на данъкоплатците.

 

В конкурса могат да участват и фирми или фондации, които трябва задължително да извършват научна дейност. Кратка справка обаче показва, че сред спечелилите има и такива, чийто предмет на дейност далеч не е свързан с науката. Например - дейности, свързани с препродажба на стоки, рекламни услуги или производство на кухненски прибори. Част от тях са регистрирани в апартаменти. Все още не е ясно дали това ще доведе до преразглеждане на проектите.


По този повод министърът на образованието Сергей Игнатов е категоричен: „Ще има одит другата седмица".


От фонда обясниха, че всички учени, които имат съмнение за рецензиите на проектите си, ще могат да ги видят на 10 декември - няколко месеца след края на конкурса.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Мария Димитрова