Над 70% от новорегистрираните случаи са се инфектирали по сексуален път

Хората в България, живеещи с ХИВ/СПИН са 1612 души, сочат данни на Националната програма за превенция и контрол.

Над 70% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са се инфектирали по сексуален път.

От началото на годината до края на месец септември 244 605 души са се изследвали за ХИВ в лабораториите в страната. От тях новооткритите ХИВ-позитивни са 139.

По случай Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември, от Българския младежки Червен кръст организират флашмоб и информационни пунктове.

От 11:00 до 16:30 часа доброволците на БМЧК-София ще организират 3 стационарни информационни пункта за раздаване на презервативи и информационни материали. Те ще са на метростанция "Софийски университет", на метростанция "НДК", на метростанция "Сердика", а до Министерството на здравеопазването ще има и мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване.

Подвижни екипи от доброволци, разпространяващи превенционни материали, ще има около паметника на Патриарх Евтимий, Народния театър и метростанция "Васил Левски".

Около 17.00-17:30 доброволците на БМЧК-София от всички пунктове ще се отправят към "пилоните" на НДК в няколко основни лъча със запалени свещи.

От 1 декември започва и проучване, което ще събира информация както за сексуалната култура на българина. То ще продължи до 14 февруари.