25 семейства са в паника, че децата им няма да получават необходимата ежедневна грижа

25 деца с хронични заболявания и медико-социални проблеми са заплашени да останат без ежедневна специализирана грижа. Заради ремонт по проект дневният център в Русе трябва да намали броя на децата наполовина. Майките са в паника, защото не могат да напуснат работа, за да полагат грижи за тях, а и специализирани ясли в града няма.

12 години в дома за медико-социални грижи за деца в Русе има дневен център. Посещават го 50 деца, със здравни проблеми – инфекции на дихателните пътища, епилепсии, детска церебрална парализа и заболявания на опорно-двигателния апарат. Наскоро майките разбират, че през януари предстои ремонт по проект, който трябва да направи центъра още по-добър. За сметка на това обаче, докато тече ремонтът на половината от децата услугата ще бъде прекратена, тъй като няма място.

25 семейства са в паника, че децата им няма да получават необходимата ежедневна грижа, тъй като в дневния център за тях полагат усилия изключителни специалисти.

Екипът на дома е поставен пред трудната задача да отстрани половината болни деца и да поеме риска от евентуалното подценяване на състоянието им.

Проектът трябва да приключи през август 2014 година, което по проста сметка означава, че тези деца ще останат без услуга повече почти две години.  

Подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортер: Олга Василева