Ученици се оплакаха, че не целият материал по литература, който влиза в матурата, е бил преподаден

Миналата седмица в Националната гимназия по древни езици и култура избуха скандал. Причината за него бе обвинение, че учителка пробутва секс романа си в час. Впоследствие се оказа, че книгата не е порнографска и че учителката не е изнудвала децата да я купуват. Въпреки това литераторката беше дисциплинарно уволнена.

Учителката по български език и литература Анета Иванова бе публично набедена, че предлага секс мемоарите си. Обвиненията отправиха 12-класници от гимназията. Впоследствие обаче учениците отрекоха това. Самата учителка също категорично отрече да е принуждавала свои ученици да си закупуват книгата й.

Въпреки това в заповедта за уволнение на учителката предлагането на романа в клас е една от причините за наказанието. Другата причина е, че не целият материал по литература, който влиза в матурата на зрелостниците, е бил преподаден.

Учителката по литература обясни, че ученичката, дала интервю за „Здравей, България” и изявила претенции към неизучавани стихотворения, не е идвала на училище през годината и не знае, че това, което не е преподадено, го има анализирано в учебника.

Учителката по литература признава още, че срещу нея се е водила кампания още от началото на годината. А в жалбите пише едно и също – учителката не преподава материала.

Какво преподава в часовете, Анета Иванова отбелязва всеки ден в материалната книга. Затова и тя е изненадана от обвиненията.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Нина Димитрова