Това според него са личностите, които ще се борят за премиерския пост на изборите през лятото

„Има две възможности – кандидат за премиер, мандатоносител Сергей Станишев, и кандидат за премиер – Бойко Борисов. Сигурно е, че нито единия, нито другия ще има абсолютно мнозинство. Въпросът към седесарите и към десебарите е следният: „Вие, господа, в тази диалема, в тази реалност за кого сте. Вие противник имате Бойко Борисов или имате противник БСП?” Кой догодина ще бъде премиер – Сергей Станишев или Бойко Борисов. Това е изборът”.


Това заяви в студиото на „Събуди се” Георги Марков – бивш конституционен съдия, чието минало е свързано с Десницата. С тези думи той коментира възможните личности, които ще се борят за премиерския пост на парламентарните избори през лятото.


На въпрос как вижда Десницата в България през 2021 г., Марков отговори: „Това е много голям проблем на българската десница, защото ако Бойко Борисов, не му го желая, по някакъв начин слезе от властта подобно на Царя, няма да има ГЕРБ. Значи това е мажоритарна партия. Ако Бойко го няма, няма ГЕРБ. Това е проблемът на българската десница – че всичко се крепи на гъбра на един мажоритарен човек, който ако сполучи, сполучи, ако не – няма да има такава партия”, допълни още той.


Марков коментира и скандалът около избора на конституционни съдии от квотата на парламента.


„За съжаление над осем пъти вече се прави ротация или т.нар. „обновяване на съда” с четири съдии на всеки три години. За пръв път парламента не можа да попълни състава на Конституционния съд и то от единадесет души. Нещо, което е абсолютно недопустимо, защото Конституцията и Закона за конституционния съд, който междудругото е приет от Великото народно събрание, а не от обикновено, изисква обновяването на съда с четири души от трите квоти – парламент, президент и двата върховни съда, трябва да става едновременно”, обясни Марков.


Според него това е нарушение на Конституцията,  понеже тримата конституционни съдии се заклеха на 15-ти ноември, а последният от квотата на парламента се очаква да встъпи в длъжност най-рано догодина.


Целия разговор може да гледате във видеото.