Това заяви за „Здравей, България” богословът Десислава Панайотова

Самото име „Коледа” е неправилно от християнска гледна точка. Това заяви за „Здравей, България” богословът Десислава Панайотова.

„Да празнуваме Рождество означава да помним кого празнуваме, чие раждане празнуваме. Ние не празнуваме раждането на новото слънце – Коледа, което е езическо митологично божество на славяните, а празнуваме раждането на Сина Божи в човешка плът”, допълни богословът.
 
От своя страна, етнологът проф. Георг Краев направи следното пояснение:

„Когато говорим за тези свети празници, трябва да си спомним, че те са земеделски празници. Те са празници на онези, които умеят да орат земята и да очакват плодородие от нея. Езичеството и християнството са се пресрещнали и са успели да проведат диалог, от който се ражда културна чудесия – фолклорното християнство.”

Според богослова в студиото Църквата проявява „завидно снизхождение” към тенденцията на народа да се отклонява от чистата православна вяра и да внася в нея народности представи, които не са свързани с чистото християнство.

„Фактът, че Църквата не е заклеймила Дядо Коледа или елхата, показва, че тя разбира тези символи като проява към стремежа към добротата и към празнуването на този голям празник”, поясни Десислава Панайотова.

Относно въпроса дали Дядо Коледа е сменил Дядо Мраз, проф. Краев обясни, че Дядо Коледа идва с немската коледа през 1906 г. и се настанява в градовете.

„Дядо Мраз е типичен продукт на соцкултурата и ние с лекота го заменихме с Дядо Коледа, защото решихме, че е европейски”, разясни етнологът.

Какво се крие в подаръците днес и превърна ли се Коледа в празник на търговците – гледайте целия разговор в студиото.