Държавният глава призна, че не е виждал речта си преди да бъде излъчена в ефир

За  първи път през новата година президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти няколко от най-наболелите за обществото теми от последните дни.

 

Според Плевнелиев правилата за избор на прокурор са ясни и категорични. "Нямах никакви съмнения. Самият акт на гласуването във Висшия съдебен съвет беше повече от категоричен. Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех”, каза държавният глава.

 

Плевнелиев коментира и гафа в Новогодишното си обръщение и подчерта, че сам е написал речта си и застава зад всяка дума от нея.

 

"Притеснен съм от това, че много лесно и бързо беше посочено, че това е гаф на Плевнелиев. Много хора не си зададоха елементарния въпрос, президентът ли е техник, който седи зад един компютър и сглобява някакви снимки и кадри", коментира той.

 

На въпрос не е ли видял речта си преди да бъде излъчена в ефир президентът отговори, че не я е виждал.

 

През Новата година според държавния глава потреблението, експортът и инвестициите ще бъдат двигателите на икономиката на страната.

 

"Започваме от имиджа на държавата! Зе да искаме хората да инвестират в България, трябва да имаме система на правораздаване, по-добра бизнес среда", каза Росен Плевнелиев.

 

Президентът поставя и следните задачи, които трябва да бъдат свършени през годината.

 

"Електронно правителство, от 15 години го говорим. То е средството за борба с корупцията. За връщане на гражданите към собствената си държава. Още колко време ще го правим? Системата за правораздаване. Не реформи, а резултати", каза държавният глава.

 

Според Плевнелиев, е необходимо да продължат и действията за ограничаване на ръста на безработицата. На 22 януари президентът ще отчете постигнатото през първата година от мандата си.