"Гарванът" е дебютна пиеса на младата авторка Калина Попянева, юрист по образование

Ново българско заглавие влиза в театралния афиш. „Гарванът” е дебютна пиеса на младата авторка Калина Попянева, юрист по образование.

Текстът е класиран на първо място измежду 33 пиеси в конкурса за съвременна камерна драматургия на Театър 199.  

Първите читатели на дебютния текст на Калина споделят, че "Гарванът" е толкова черна пиеса, че ти се иска да се гръмнеш, докато я четеш.  

Авторката обяснява решението си така:

"Гарванът" е черна пиеса, тъй като взаимоотношенията, които се представят в нея, са много реални. Това са взаимоотношения на любовоомраза. Не може да се определи къде започва и свършва любовта и започва омразата”.
 
На ръба на тези сложни чувства си партнират актьорите Теодора Духовникова и Калин Врачански.

„По-скоро текат чувства на нежна, тъжна, обсебваща, мрачна, но понякога съвсем не толкова мрачна, деликатна история между едно момиче и едно момче, които по стечение на обстоятелствата общуват изключително почти единствено и само със себе си”, разкрива Теодора Духовникова.

В пиесата гарванът е символ на самотата и вътрешната пустотата на душата, допълва авторката. Споделя, че е написала пиесата в период, който би нарекла „безвремие”.

„Бях наникъде. По този начин успях да се събера и да започна наново, като нов етап от живота”, допълва Калина Попянева.

Самите актьори дават висока оценка за първият текст на Калина Попянева.

„По никакъв начин не бих казала, когато го четях за първи път, че това е първи опит на един млад драматург. Дано да има късмет и да й се случват много неща в театъра”, заяви Теодора Духовникова.

Припомняме ви, че преди години конкурсът на Театър 199 открива друг наш драматург – Яна Борисова.

Репортер: София Стойчева