Имплантите и фиксацията на S-образен гръбнак досега са му стрували 9800 лева

Недялко Ангелов сам събра дарения, за да му бъде направена животоспасяваща операция на S-образен гръбнак в Плевен, в болницата „Св. Панталеймон”. Благодарение на интервенцията, Недялко вече се движи с проходилка. Сега обаче той ще съди Здравната каса.

„Операцията е уникална, поради сложността на изкривяването и на деформацията, получена в гръбначния стълб, тя бе извършена през диафрагмата. Трябваше да се намери по-здраво място и да се фиксират прешлените, които бяха много разрушени. Самата интервенция продължи около 4 часа. Успях да стана на третия ден”, разказва Недялко.

За него обаче проблемът не е в това дали ще проходи, а че е бил принуден сам да осигури парите за сложната операция.

Най-голямото унижение бе да търся пари с просене и с кампании. Оказа се, че Здравната каса не поема нищо от тези скъпи импланти, които няма как човек, със стандарта в България, да може да си ги позволи. Досега имплантите, заедно с фиксацията, ми струват 9800 лв. и се надявам да няма втора интервенция. Доколкото зная, НЗОК поема самата интервенция и за екипа, което е около 1000 – 1800 лева”, поясни още Ангелов.

Благодарение на съдействието на хората около него, той успява да събере необходимите средства само за два месеца. Оказва се, че заради заболяването си той е инвалидизиран и получава пенсия около 180 лв.

Повече по темата може да гледате във видеото.

Репортер: Йовка Драганова