Музикантите са принудени да минат на месечно възнаграждение от 155 лева от 1 април...

На месечно възнаграждение от 155 лeвa минават музикантите в разградския симфоничен оркестър от 1 април, на фона на минимална заплата за страната от 310 лева. Това предвижда проекторешение, обсъждано в комисиите към местния парламент.

Според общинарите няма друга възможност в условията на криза да се избегнат съкращения във филхармонията, която е сред най-старите в страната.  

Съветниците обяснили на диригента Георги Чемширов, че възможностите на годишния бюджет са ограничени и е необходимо спешно да се вземат мерки.  

„Сега по принуда успели да осигурят 214 000 лв. А ние си имаме бюджет от миналата година 340 000 лeвa отчетно. Ние го имаме, къде са го дали?”, пита се диригентът.

Предвидено е всички 39 служители на филхармонията да преминат на 4-часов работен ден, като съответно средната заплата от 310 лв. бъде намалена на 155 лв.

Според Георги Чемширов обаче, ако това не се промени, съставът ще загине, тъй като оркестрантите не биха работили за тази сума.

Хората в града категорично подкрепят оркестрантите.

Мъж коментира, че „такова мизерно решение изобщо не бива да влиза в главите на никой управленец”, а друг според гражданин „културата не се държи само от кафенета, ядене и пиене.”

Очаква се промяната в статута на филхармонията да бъде гласувана на предстоящата сесия на общинския съвет.

 

Повече по темата ще намерите във видеото.

 

Репортер: Любомир Илиев