Двамата отчетоха “огромната” работа, свършена от службите

След като в пресата се появи информация, че президентът бил изненадан от решението на Цветан Цветанов да свърже „Хизбулла” с организирането на атентата в Бургас, днес Росен Плевнелиев коментира пред журналисти, че вицепремиерът е имал разрешението на главния прокурор да посочи фактите и доказателствата от разследването на кървавата атака от миналото лято. Думите на държавния глава бяха в коментар на съмненията за разногласия между участниците в Консултативния съвет по национална сигурност за това с каква позиция да излезе съветът и дали да бъде обявено изрично името на радикалната шиитска групировка.

Плевнелиев припомни, че бомбеното нападение на 18 юли е било главната темата на Консултативния съвет през същия месец, когато били разгледани фактите и били набелязани мерки. Държавният глава отбеляза, че съветът вече работи по приети от членовете правила, които предвиждат да се следи за изпълнението на мерките, набелязани по дадена тема. „Така че беше съвсем логично на следващия Консултативен съвет по национална сигурност, който се проведе преди два дни, да имаме отчет”, заяви Плевнелиев, според когото само компетентните органи имат „право да преценят в какъв обем да извадят и да посочат факти и информация”.

Според Росен Плевнелиев случилото се на съвета било изцяло „в рамките на Конституцията и законите на държавата”, защото вътрешният министър имал разрешението на главния обвинител Сотир Цацаров да направи разкритията – „една много достойна и честна позиция… към българските граждани и към политическите партии, защото аз многократно призовах да се посочи напредъкът и това беше направено в Консултативния съвет по национална сигурност по правилата и законите на държавата.”

 

По думите на държавния глава не може да се говори за външен натиск върху България относно споменаването на „Хизбулла”. Разследването било обективен процес. За Плевнелиев българските служби са свършили огромен обем работа по разследването на атентата в Бургас, а някои партии се опитали да политизират темата. „Всички членове на Консултативния съвет за национална сигурност бяха запознати с фактите и доказателствата по разследването, знаейки, че то не е приключило, но има голям прогрес”, посочи президентът. „Това е всяка камера по Черноморието, всеки квадратен милиметър от пътищата в Северна България, това е глобално разследване, в което участват институции и специални служби на САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Франция, „Европол“, „Интерпол“, австралийски, канадски и то се води в България”, каза още държавният глава.


На този фон вътрешният министър Цветан Цветанов, към когото бяха насочени основно критиките на опозицията за споменаването на „Хизбулла” без категорични доказателства, обяви, че управляващите са имали готовност да разкрият информацията в първата дата за провеждане на Консултативния съвет при президента. Датата беше променена на 5 февруари, уточни Цветанов, попитан защо подробностите от разследването на атентата на летище „Сарафово” се разкриват точно сега. Подобно на президента, вицепремиерът наблегна на „огромния обем” работа, свършена от българската правоохранителна система и специалните служби в също така „огромна комуникация” с всички европейски и американски партньори.

 

„Докладът за разследването на атентата е с постоянно променящи се данни. Информацията в него, е на база всичко, което постъпва от партньорство с нашите евроатлантически партньори” каза пред журналисти вътрешният министър. Обоснованото предположение за намесата на „Хизбулла” станало възможно след средата на януари