Хората от Девин обясняват, че се налага да пътуват до болниците в Смолян и Пловдив

Жителите на общините Девин, Борино и Доспат от утре излизат на безсрочни протести. Причината е, че два месеца след предложението болницата в Девин ще заработи като филиал на Смолянската болница, лечебното заведение все още не работи.


Хората в Девин обясняват, че това е третата зима, през която се налага да пътуват до болниците в Смолян и Пловдив. Пътували в краен случай, защото повечето били безработни или с малки доходи и не можели да си позволят разходите.


Допълват, че местните джипита и специалисти от спешната помощ често са безсилни, тъй като няма работещи ренген и лаборатирия.


По думите на председателката на инициативния комитет вчера 46-годишна жена от с. Осиково починала в линейката на път за болницата. „От 2010 насам статистиката на ГРАО сочи, че в общината са починали 557 души.Това не са малко човешки животи”, обясни Валентина Павлова - председател на инициативния комитет.


Хората настояват министерството на здравеопазването, експерти от смолянската болница и общинския съвет в Девин да започнат спешни преговори очи в очи и да изчистят разногласията си и пропуските по документацията, които са изпратени от община Девин.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова