Коалицията на Берлускони обаче може да има повече места в Сената

Левите сили вървят към победа на парламентарните избори в Италия, разкриха екзитпол проучванията, цитирани от италианските медии. Те ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите, но десницата се очаква да извоюва победа в Сената.

Анкетите, проведени на изхода на избирателните секции в гласуването, което започна в неделя и приключва днес, дават на лявоцентристката коалиция водена Пиер Луиджи Берсани 34,5% от вота за долната камара,предаде Франс прес. Дясната коалицията, начело на която застана бившият италиански премиер Силвио Берлускони, остава втора с 20% от гласовете на участвалите в гласуването италианци.

Очакваният силен вот на недоволството от икономиите, които понесоха гласоподавателите в резултат на антикризисните мерки в последните месеци и години, всъщност увеличи неяснотата за това дали страната ще се сдобие с достатъчно стабилно правителство, способно да се справи с ново изостряне на кризата в еврозоната.

 

Сондажите преди гласуването даваха малка преднина за левите сили около Демократическата партия на Берсани. Явно разликата се е увеличила в хода на изборите.

Предизборната надпревара беше белязана от гнева на избирателите, предизвикан от орязването на социалните придобивки и други мерки за спестяване на средства от бюджета. Тези настроения увеличиха шансовете на „Пет звезди”, движението на комика Бепе Грило, което се обяви за изплащане на минимален доход на безработните и против финансирането за политическите партии.

Центристката коалиция на „служебния” премиер Марио Монти остава четвърта с около 10% от бюлетините в урните. Той изглежда понесе негативите на непопулярните мерки, които трябваше да наложи, за да спаси италианската икономика.

Избирателната активност вчера беше по-ниска с няколко пункта, отколкото на предишните парламентарни избори – около 55%.

Очаква се Пиер Луиджи Берсани, който е привърженик на политиката на икономии, да успее да състави коалиционно правителство заедно с формацията на досегашния премиер Марио Монти. Само час по-късно обаче излязоха данни, че коалицията на Берлускони води в гласуването за Сената, който се избира на регионален принцип. За ефективно управление е нужен контрол и върху двете камари на парламента.

Първоначално пазарите реагираха положително на предварителните резултати. Индексите на стоковите и фондовите борси в Италия и Европа отбелязаха ръст. Курсът на еврото спрямо щатския долар също се покачи. След информацията за преднина на Берлускони в Сената обаче последва също толкова внезапен спад на котировките.