От новата методика, въведена от Здравната каса, се оплакаха и други болници

Ръководството „Пирогов” ще се срещне с управителя на Здравната каса, надзорния й съвет и министъра на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова. Причината е налагането на лимити на болниците за извършване на основни медицински дейности. Пред Нова ТВ от болницата вече заявиха, че ако ограниченията не бъдат премахнати, лечебното заведение ще фалира до три месеца.

В началото на тази година от Здравната каса въведоха нова методика за разплащане с болниците. Определен беше лимит на броя лекувани по всяка клинична пътека. Основните доводи на касата да наложат новия модел бяха увеличения брой болници, които Касата трябва да финансира и желанието да упражнява по-голям контрол върху хоспитализацията на пациентите.

Заради новия метод на финансиране обаче редица болници в страната се оказаха с изчерпани годишни лимити още през първите месеци. Писма от лечебни заведения пред фалит заляха Българския лекарски съюз и съсловната организация поиска оставката на управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков. Позицията им беше подкрепена и от болницата за спешна помощ „Пирогов”.

Цеков отвърна, че лимити няма, а на болниците могат да бъдат отпуснати нови клинични пътеки след заявка до Районната здравна каса. Той обеща също, че бюджетите на няколко големи софийски болници, включително „Пирогов”, ще бъдат коригирани. Това обаче не успокои  медиците и от Българския лекарски съюз заявиха, че готвят протест в края на седмицата.

Въпреки тежкото си финансово състояние от „Пирогов” съобщиха, че няма да преустановяват дейността си.