Детето преминава вече второ класиране, при което е изместено на по-задна позиция в листата на чакащите

„Кандидатстваме по тази програма за първи път. В края на миналата година подадохме документи и получихме писмо, че сме в листата на чакащите. През март има още едно класиране – приемат още осем деца, и за наше голямо учудване, ние вместо напред, минахме назад. Затова имам съмнения по какъв начин се оценяват и класират тези деца”.

 

Това обясни бащата на 5-годишната Вики Троянска, която остана без личен асистент, тъй като не може да влезе в програмата „Асистент за независимо детство”.


Детето е на 145 място в класирането по програмата. Семейство Троянски се заема с въпроса и пита социалните работници, отговарящи за техния район на какво се дължи промяната в класирането на Вики, но оттам им обясняват, че само попълват документите, а останалата процедура не зависи от тях.


„Опитах да се свържа с Албена Атанасова, която е зам.-кмет по социална дейност и здравеопазване към Общината – никакъв отговор. Писах във виртуалното деловодство на Общината, но се оказа, че документът до момента още не е обработен. Накрая писах и до Йорданка Фандъкова, макар това да не е нейна работа, но и оттам нямам отговор”, допълни още бащата на Вики.


Екипът на „Здравей, България” също потърси Столична община за отговор по темата. На въпрос по какъв начин се класират децата по тази програма, Мина Владимирова – директор на дирекция „Социални дейности” в Столична община отговори: „Има ясно критерии. Тази наредба е изработена, но променяна с годините. При самото подаване на документите се попълва анкета на потребностите, която определя и броя точки, с които впоследствие става и самото класиране”.


Повече по темата - във видеото.


Репортер: Нина Димитрова