Андрей Райчев смята, че ГЕРБ ще се бори приказката да продължи, но ще има нови разказвачи

Това не са обикновени избори”, заяви в предаването „Здравей, България” социологът Андрей Райчев на въпрос кой ще спечели и кой ще загуби изборите. По думите му работата на това правителство е прекъсната от суверенна със силно тропане по масата.

 

„Това постави партиите в неравностойно положение”, уточни той. Според него едните са готови да се явят на избори, другите не са. Той е на мнение, че е важно по кой въпрос ще бъдат изборите. „Представям си три сценария. Сега ние живеем в приказка. В нея се разказва за лошата триглава ламя и юнака, който се бори с нея. Тази приказка свърши. Сега въпросът е дали влизаме в друга приказка, или в реалността”, каза Райчев и допълни, че това е битката.

 

Социологът смята, че ГЕРБ ще се бори приказката да продължи, но ще има нови разказвачи. „Реалността е, че няма пари, че държавата е разорена, че сме взели заеми”, каза още той. Според него, ако останем в приказка, следващият взрив ще е още по-страшен.

 

Политиците са разбрали хората и техните искания. Разбрали са отношението на улицата към себе си. Но какво ще последва, ще видим”, каза социологът Цветозар Томов на въпрос готови ли са българите да направят своя избор, а партиите да им представят достойни кандидати на изборите на 12 май.

 

Той обаче се съмнява в дълбочината на разбирането на кризата в България. „Рано е да се говори как партиите ще реагират на тази променена ситуация, защото нейните параметри не са съвсем ясни”, допълни той. Според него ако в новия парламент не влязат представители на протестните движения в страната той ще просъществува много кратко.

 

Според социолога Мира Радева няма как старите лица да минат по-назад в листите, а напред да се извадят нови, каквото предложение направи Татяна Дончева. „Това няма как да стане при БСП, защото тя има една много сложна структура”, аргументира се Радева.

 

По думите й сме изправени пред отрицание на целия елит. Според проучване 95% от хората подкрепят целия този процес, което показва, че елитът е отхвърлен. „Той не е довел до това, което хората са очаквали да се случи”, допълни тя.

 

Предстои да видим и дали хората ще отидат до урните. Според Томов предстоящите избори няма да разрешат политическата криза в България.

 

Какво още казаха социолозите гледайте във видеото.